Woede op de weegschaal. Waarom val ik niet af?

Het fenomeen is voor veel mensen herkenbaar. Je bent begonnen aan een dieet en in het begin vliegen de kilo’s er inderdaad vanaf. Maar dan ineens stagneert het. Je gewicht lijkt niet meer af te nemen, ondanks dat je nog gewoon op dieet bent. Je bent gezonder gaan eten en drinken, bent daarbij meer gaan bewegen. En toch lukt het niet om verder af te vallen. Het afvallen lijkt zelfs te stagneren.

Kortom: woede op de weegschaal, want de frustratie is zeer goed voor te stellen. Toch is er een verklaring voor het feit dat je niet af lijkt te vallen. In dit artikel gaan we daar dieper op in.

 

Afvallen is een intensief proces

Het is intensief om af te gaan vallen. Van een houding waarin je ongezond at en amper bewoog, ga je ineens heel veel bewegen en gezonder eten. Voor je lichaam kan dat dan ook even wennen zijn. Dat is te zien in de eerste weken. Je valt razendsnel af. Je hebt dan ook het idee dat je vooral veel vet verbrand. Maar de kilo’s worden niet alleen gevormd door vet. Ook vocht wordt uit je lichaam verbannen en vocht is zwaar. De eerste weken verlies je meer vocht dan verderop in het afvallen. Je kan dat dus ook merken op de weegschaal, want ineens blijft er meer gewicht achter.

Het intensieve proces zorgt ook voor het aanmaken van spieren en spiermassa.

 

Spieren en spiermassa

Tijdens het sporten ontwikkel je spieren en spiermassa. Wist je dat spiermassa zwaarder weegt dan vet? Dus hoewel je misschien 1 kilo vet verbrand, komt er ook 1 kilo spiermassa bij (dat is wel erg veel, maar om je een idee te geven). Je merkt op de weegschaal dus helemaal niks aan het verliezen van je vet. Maar dat gebeurt wel degelijk. Spiermassa groeit nu eenmaal wat langzamer, maar kan dus gestaag wat zwaarder worden. Zeker als je dan ook geen water meer uit je lichaam haalt, lijkt het alsof de weegschaal een spelletje met je speelt. Maar wanneer je in de spiegel naar jezelf zou kijken, is de kans groot dat je ziet dat vetbandjes plaats hebben gemaakt voor meer spieren.

Dit proces zal vanzelf stoppen. Ga dus niet bij de pakken neerzitten, maar geef het even wat tijd! Je gewicht gaat snel genoeg weer omlaag.

 

Hoelang houdt dit aan?

Vervelend, maar verklaar dus dat je niet meer af lijkt te vallen. Hoe lang kan dat nu aanhouden? Die vraag wordt ook veel gesteld en helaas is er geen pasklaar antwoord op te geven. Het is van persoon tot persoon afhankelijk. De ene persoon zal er weken mee zitten, terwijl de andere persoon al na een paar dagen merkt dat het gewicht weer afneemt. Wil je het voor jezelf toetsen? Houd het dan op de een of andere manier – bijvoorbeeld in een schema of grafiek – goed bij. Je kan dan voor jezelf terugzien hoe het af en toe even stagneert. Dat geeft je uiteindelijk ook veel zelfvertrouwen, want je kan zien dat het toch weer goedkomt.

 

Conclusie

Er zijn diverse redenen te geven waardoor het lijkt alsof je niet meer afvalt: je krijgt meer spiermassa (en dat is nu eenmaal zwaarder dan vet), je verliest veel vocht. Geef het dus vooral de tijd en ga niet bij de pakken neerzitten.