Een strak en slank lichaam verkrijg je zó

Wie droomt er niet van? Een strak en slank lichaam met een mooie sixpack, stevige buikspieren of een strakke buik, stevige billen en benen, zonder dat er een grammetje vet te zien is?

Een strak en slank lichaam kan iedereen voor elkaar krijgen, maar het kost wel wat tijd en inzet. In dit artikel helpen we je op weg door informatie met je te delen die ervoor zorgt dat je lekkerder in je vel komt te zitten, gezonder gaat eten en drinken en meer zin krijgt om te sporten.

Zo kun jij aan de slag om eindelijk dat droomlichaam te fabriceren.

 

Basis: een gezonde leefstijl

Het zal je niet verbazen dat een gezonde leefstijl aan de basis staat van een gezond lijf. Wie niet gezond leeft, kan er niet vanuit gaan dat zijn of haar lichaam wel gezond, strak en slank is. Oude gezegdes gaan hier op: het lichaam is de spiegel van het innerlijk. Met andere woorden: je bent wat je eet en drinkt. Of eigenlijk: je bent wat je eet en drinkt.

Een gezonde leefstijl houdt meer in dan alleen gezond eten en drinken, waarover straks meer. Ook beweging, het kunnen weerstaan van verleidingen, voldoende slaap, weinig tot geen stress en een gelukkig bestaan, dragen eraan bij.

Niet over alles heb je de controle. Een gelukkig gevoel kan alleen tot stand komen als je ook echt gelukkig bent. Maar gelukkig kun je veel wel naar je hand zetten. Vanaf hier neem jij de regie over je gezonde lichaam.

 

Eten en drinken

Door de jaren heen is ons eet- en drinkpatroon drastisch veranderd. We eten en drinken ongezonder dan ooit tevoren. Dat komt omdat we in een maatschappij leven waarin we voortdurend bezig zijn en dus genoegen nemen met ongezonde maaltijden. Vaak zijn we ons er niet eens van bewust! Wist je bijvoorbeeld dat brood en pasta producten zijn die door de Industriële Revolutie op ons bord terecht zijn gekomen? Er is weinig natuurlijks aan. Sindsdien hebben meer mensen last van ziektes als glutenallergie. Ook de zuivelproductie en bewerking (die in Nederland overigens velen malen hoger ligt dan in de rest van de wereld) is niet bepaald gezond te noemen. Er zijn veel mensen met koemelkallergie, coeliakie of lactose-intolerantie.

Er zijn boeken vol geschreven over gezonder eten en drinken. Denk aan een werken als de Voedselzandloper van Kris Verburgh, waar openlijk wordt getwijfeld aan de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Wat dan wel? Vooral natuurlijke producten die zo weinig mogelijk koolhydraten bevatten. Niet voor niets wordt het koolhydraatarme dieet door velen gezien als de beste oplossing tegen overgewicht.

Besef wel dat een dieet ook pas werkt als de basis goed is. Gezonder leven staat – bij alles – aan de wieg.

Gezond eten en drinken vormen de basis van een gezonde leefstijl

Meer bewegen

Een strakker lijf kun je niet krijgen als je op de bank zit te Netflixen. Je zal er op uit moeten. Bewegen. Zo veel en zo vaak als je maar kunt? In principe ja, maar overdrijf het niet en forceer niets.

Elke vorm van beweging meer dan wat je nu doet is pure winst, zeker als je die niet compenseert (lees zo ook ‘Verleidingen weerstaan’). Natuurlijk zijn er hele lijsten te vinden van sporten die je kunt doen om af te vallen, maar wanneer je die sixpack wil hebben of buikspieroefeningen wil doen, blijft het van belang om a) vet te verbranden en b) spiermassa te kweken.

Buikspieren kweken op zich is helemaal niet moeilijk. Het is alleen lastig dat ze zich niet snel laten zien. Er zit vaak nog heel wat vet voor, dat eerst verbrand moet worden. Het kan dus best zijn dat iemand die veel en veel te zwaar is wél al buikspieren heeft. Er is alleen nog wat nodig om ze zichtbaar te maken.

Bewegen maakt daarbij echt het verschil.

 

Verleidingen weerstaan

Zo, je hebt 5 kilometer hardgelopen of een half uur gefietst. Nu komt het erop aan dat je verleidingen weet te weerstaan. 5 kilometer hardlopen en een half uur fietsen rechtvaardigen geen zak chips, chocoladereep of bakje M&M’s. Het is nu zaak om verleidingen te kunnen weerstaan en op zoek te gaan naar gezonde tussendoortjes en snacks. Een handjevol ongezouten en onbewerkte pinda’s, noten en zaden (al dan niet met wat magere yoghurt) volstaan. Maar ook komkommer, paprika of andere snoepgroenten mag je prima nuttigen.

Voor veel mensen is dit het lastigste onderdeel en staat het gruwelijk in de weg van hun droomlijf. Voorkom woede op de weegschaal en zet door en weersta alle verleidingen…

 

Word gelukkig

Tot slot is het van uiterst belang dat je een gelukkig leven leidt en je gelukkig voelt. Makkelijker gezegd dan gedaan als je net gescheiden bent, een dierbare verloren bent, met een burn-out thuis zit of welk ander ongeluk dan ook hebt moeten trotseren. Maar het is wel een feit dat gelukkige mensen meer geneigd zijn aan zichzelf te werken. Ongelukkige mensen gaan vaak meer snoepen en komen in een negatieve spiraal terecht.

Door dat patroon – hoe moeilijk ook – te doorbreken, kun je pas echt het verschil maken. Je kunt zelf beslissen of je hier kleine stappen of grote stappen inzet. Iedereen heeft het recht om gelukkig te zijn. Een kleine stap die je kunt zetten is het doen van dingen die je leuk vindt en die je echt gelukkig maken. Een grote stap is dat je misschien op zoek gaat naar professionele hulp.

Een gelukkig gevoel draagt bij aan een droomlichaam

Het lijstje voor een strakker en gezonder lichaam

Wil jij een strakker, gezonder lichaam hebben? Dan heb je aan dit lijstje de belangrijkste basis voor handen. Nu komt het op jou aan!

  • Eet en drink gezonder
  • Ga meer bewegen
  • Weersta verleidingen en verval niet in slechte gewoontes
  • Word gelukkig (en doe dingen waar je je goed bij voelt)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *